Logo Lions Club Doetinchem

Ontmoeting met HKH Maxima

Op 4 september bracht koningin Maxima om 11.30 uur een bezoekje aan o.a  de Doetinchemse Bibliotheek West Achterhoek. Haar bezoek stond in het teken van artificiële intelligentie (AI).

Vanaf die dag bieden alle Nederlandse bibliotheken namelijk de Nationale AI-cursus aan, voor volwassenen én kinderen. De cursus moet de technologische vaardigheden van kinderen verbeteren en hen enthousiasmeren voor technologie. Nooit van dit begrip gehoord? AI of Kunstmatige intelligentie (KI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. “

s’ Morgens was zij in gesprek gegaan met leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool de Rank uit Toldijk, over het nut van technologie en van AI in het bijzonder.

Wieb Broekhuizen directeur van de bibliotheek had mij gevraagd of ik Maxima ook wat wilde vertellen over toepassingen van AI.

Mijn interesse voor nieuwe technologie is al begonnen in 2000. Toen hebben mijn broer Jur en ik ons print bedrijf gedigitaliseerd, met de allernieuwste software uit India.

Tot op heden printen wij via internet oplossingen o.a. alle visitekaartjes in Europa voor Huawei.

 Kunstmatige intelligentie is op allerlei manieren toe te passen, als coach van de Stichting Pak An (www.anpakken.nl) heb ik o.a een project mogen begeleiden waarbij we eenzaamheid onder ouderen op een hele eenvoudige manier kunnen oplossen.

Via nieuwe spraaktechnologie in combinatie met o.a WhatsApp kan door de gebruiker heel makkelijk contact worden gezocht met buren of andere inwoners van een dorp of stad.

Kortom, het was een onvergetelijke ontmoeting met een zeer charismatische Maxima.

Met een brede glimlach op haar gezicht, hadden we een aantal minuten een leuk gesprek.

 Ruud.

Maxima