Logo Lions Club Doetinchem

Jeugduitwisseling leerlingen “Petrinum” en “Ludger College”

Na gedegen voorbereidingen was het dan zover. Om ongeveer 8.30 uur arriveerde de Duitse bus bij het Ludger.
Ondertussen werd hier het ontbijt klaargemaakt door de deelnemende leerlingen en was er volop gelegenheid nader kennis te maken met elkaar in de conferentiezaal.
Kort na half 10 vertrokken we -34 leerlingen en 10 begeleiders- naar Oosterbeek. Ons doel: het Airborne Museum Hartenstein.

De docenten Lisanne en Inge hadden gezorgd voor werkopdrachten voor alle leerlingen, waarmee zij de geboden informatie verder konden verdiepen. Het museum geeft op een duidelijke én indrukwekkende wijze weer wat zich allemaal in en om Oosterbeek en Renkum heeft afgespeeld in september 1944. Ook duidelijk werd waarom operatie “Market Garden” zoals genoemd door de geallieerden, mislukte; helaas het bleek “A bridge too far”.

Na het museumbezoek vertrokken we naar Braamt voor een sportieve middag op het uitgebreide complex van “Markant”. Hier werden onder begeleiding van experts verschillende survival-acties en spelletjes gedaan. Bewust is ervoor gekozen de teams samen te stellen uit een mix van Duitse en Nederlandse leerlingen. Dat dit goed aansloeg bij de jongelui bleek duidelijk tijdens het “afscheidsdiner”, bestaande uit (hoe kan het anders) patat, frikandellen, kroketten en hamburgers. Het ging er allemaal in als “koek” en het was een gezellige drukte van jewelste.

Ook wij, gastheren van Lions Club Doetinchem, namen rond 17.00 uur afscheid van onze Duitse vrienden en we kunnen terugzien op een zeer geslaagde dag.
Volgend jaar is de beurt weer aan Lions Club Dorsten voor de organisatie.
Met dank aan allen die bij de organisatie betrokken waren!

D’chem, 10 mei 2019, Marnix JV